Ben jij een kei in administratie? Is schoonmaken jouw passie? Ben jij de duizendpoot die we zoeken? Klopt hoor. Ik ben super-supergoed. Deze baan is altijd al mijn droom geweest. Ik kan álles wat u vraagt, en op topniveau. Of… mag het misschien een onsje minder zijn?

In personeelsadvertenties zie je ze vaak: de superlatieven. Natuurlijk, als werkgever wil je goede kandidaten trekken. Maar hoe wervend is het als je alleen supersupertalenten lijkt te zoeken? En hoe prettig is de werkomgeving als dat ook nog zou lukken. Mijn wens en suggestie is: hou het reëel. Ook in je formulering. Wel zo mensvriendelijk en wel zo effectief.

Onbedoeld effect
Want wie voldoet er nou aan ál die eisen in zo’n vacature-tekst. Sommige onderdelen liggen je goed en andere minder. En weer andere dingen kun je leren. Dit geldt voor iedereen en op alle functieniveaus. Want werknemers zijn mensen, met elk hun unieke mix aan kwaliteiten. Maak duidelijk wat je belangrijk vindt, maar schrik niet bij voorbaat af met onmogelijke eisen. Het kon wel eens zijn dat je dan juist de best passende kandidaten mist.

En jongeren dan?
En hoe leest dat voor jonge mensen, zo’n advertentie alleen voor toppers? Zij zijn nog aan het uitvinden wat ze kunnen en kunnen leren. Hoe ontmoedigend moet dat zijn, die ideaal geformuleerde profielen. Niet de beste strategie voor een toekomstgericht bedrijf, om jongeren te weren.

Straal liever uit: Je sollicitatie is welkom als het werk je plezierig lijkt en je je best wilt doen. Je hoeft niet álles te bieden, we zijn een team. Je hoeft niet álles te kunnen, je mag leren. Je hoeft niet perfect te zijn, je bent een mens.