In de Arthur van Schendelstraat moest ik zijn. Een wijk met schrijvers-straten, dat is echt ‘stads’, dacht ik op de fiets erheen. Een dorp heeft een Julianaweg, een Dorpsstraat, een Eikenlaan. Straatnamen, hoe kom je er eigenlijk op?

Veel straten zijn vaak genoemd naar vogels, bloemen of beroemde personen; we kennen ze allemaal. Meestal heeft de hele wijk een thema. Zeist koos met de wijk Palet voor kleur, zoals met de Violetstraat. In Almere bedachten ze liever hele nieuwe. Er kwam een muziekwijk, een stripheldenbuurt en een filmwijk. Met straatnamen zoals de Allegrostraat, de Guus Gansstraat en het Greta Garboplantsoen.

Wikipedia biedt complete straatnaamlijsten van heel veel plaatsen, zie ik verwonderd. Meest voorkomende namen? Kerkstraat, Schoolstraat en Molenstraat vormen de top drie. Genoemd naar gebouwen dus, die er nu staan of ooit stonden.

Verzin het maar
Wie verzint eigenlijk de namen? Ah natuurlijk, commissies, lees ik ergens. Die hebben het soms moeilijk: zo was er in Amsterdam onenigheid. De commissie koos voor dansen, met straatnamen als Mazurka en Merengue. Klinkt mij leuk in de oren. Maar de gemeenteraad vond dat te folkloristisch voor de stad.

Met een glimlach
Nergens vind ik categorieën benoemd. Zou een themalijst niet handig zijn voor al die commissies? Leuke bezigheid om zoiets te maken, ook voor een verjaardag. Laten we dan vooral positieve verzinnen. De Vrolijkwijk, waar je woont op Glimlach 25 of Glunderlaan 6. Fijn wonen ook hoor, in de Vriendenbuurt en aan het Hand-in-handplein.

Naschrift  – De scheurkalender 2020 van Onze Taal noemt de website www.overstraatnamen.nl Leuke site!